Keramickou nebo betonovou tašku? V čem je rozdíl?

Jakmile se rozhodnete pro rekonstrukci střechy a vyberete si jako řešení moderní střešní tašky, přijde na řadu otázka, jakou tašku si vybrat – zda keramickou (pálenou), nebo betonovou. Jaké výhody tyto varianty nabízejí a v čem se liší?
Keramickou nebo betonovou tašku? V čem je rozdíl?

Jakmile se rozhodnete pro rekonstrukci střechy a vyberete si jako řešení moderní střešní tašky, přijde na řadu otázka, jakou tašku si vybrat – zda keramickou (pálenou), nebo betonovou. Jaké výhody tyto varianty nabízejí a v čem se liší? 

antracitové-tašky-dla-střešní-krytiny

Rychlá navigace

Betonové tašky BMI BRAMAC

Betonová taška je zase velmi žádaná pro svou extrémní pevnost, která se v průběhu času ještě zvyšuje. Proto může sloužit desítky let a dlouhodobě a nekompromisně odolávat všem nežádoucím vlivům, které by ji mohly poškodit. Je velmi oblíbeným řešením, protože disponuje celou řadou důležitých vlastností pro střešní krytinu:

Vlastnosti betonových tašek BMI BRAMAC

Vlastnosti betonových tašek BMI BRAMAC

Odolnost a trvanlivost

Betonové tašky se vyznačují vysokou odolností a mohou vydržet po mnoho let, aniž by se musely opravovat nebo vyměňovat. Jsou odolné vůči větru, dešti, sněhu, mrazu i slunečnímu záření. Jsou mnohem trvanlivější než mnoho jiných materiálů používaných pro střešní krytinu.

Dlouhá životnost

Betonové tašky jsou velmi snadné na údržbu. Stačí je pravidelně čistit a odstraňovat nečistoty, aby jejich vzhled a výkon zůstaly na špičkové úrovni. Pokud jsou správně nainstalovány a údržba je pravidelná, mohou vydržet i desítky let.

Pevnost

Betonové tašky jsou velmi pevné a jejich pevnost se s postupujícím času zvětšuje.

Ohnivzdornost

Betonové tašky mají vysokou ohnivzdornost.

Variabilita povrchových úprav, barev a profilů

Betonové tašky jsou k dispozici v mnoha různých tvarech, velikostech a barvách, což umožňuje jejich použití pro různé architektonické styly a vzhledy. Mohou napodobovat tradiční materiály, jako jsou dřevo nebo šindele, nebo nabídnout moderní a jedinečný vzhled. U betonových tašek si lze vybrat z celé řady povrchových úprav.

Snadná pokládka

Pokládka krytiny je snadná díky posuvnosti a tvarové přesnosti, což snižuje nevyžaduje zvláštní nástroje ani vybavení. Toto vše snižuje náklady na montáž.

Tlumí vnější hluk

Betonové tašky nejlépe ze všech běžných krytin pohlcují vnější hluk u kompletně a správně pokryté střechy

Ekologie

Výroba betonových a keramických, pálených střešních tašek nemá negativní dopad na životní prostředí, jsou vyráběny maximálně ekologicky, z přírodních surovin a jsou zcela recyklovatelné. I to může být při výběru důležitým kritériem. Před finálním výběrem si můžete výše zmíněné přednosti keramických a betonových tašek porovnat s ostatními druhy střešních krytin.

Finanční dostupnost

Betonové tašky jsou obvykle levnější než pálené tašky, což z nich dělá vhodnou volbu pro projekty s omezeným rozpočtem.

Povrchová úprava Protector PLUS

Keramické, pálené střešní tašky BMI BRAMAC

Většina stavitelů preferuje tradiční pálenou střešní krytinu nejen kvůli jejímu estetickému vzhledu, ale také pro její vlastnosti Aby byla zajištěna dlouhodobá trvanlivost a splněna všechna očekávání od pálené střechy, je nutné zajistit kvalitní zpracování vstupní suroviny pro výrobu pálených tašek, řádnou výrobu krytiny a precizní pokládku.

Hlavní surovinou pro výrobu pálených, keramických tašek jsou jílovité hlíny. Jedny z nejkvalitnějších nalezišť této suroviny se nacházejí v Německu. Kvalita hlíny také určuje základní barevnost pálených tašek v režném provedení. Ta je pro každého výrobce typická. Pro získání ideálních vlastností pro další zpracování je hlína podrobena fyzikálním úpravám. Během tohoto procesu jsou do hlíny přidávány přírodní pigmenty, aby se dosáhlo standardizace a oživení jejího přirozeného odstínu. Takto upravená a ekologická surovina s konstantními vlastnostmi je vhodná pro formování výlisků a následné vypálení tašek.

Po vypálení při extrémně vysokých teplotách se tašky zušlechtí a získají základní vlastnosti, které jsou pro ně velmi důležité a zaručují jim dlouhověkost.



Vlastnosti keramických (pálených) tašek BMI BRAMAC

Vlastnosti keramických (pálených) tašek BMI BRAMAC

Synonymy pro keramické tašky BMI BRAMAC jsou krása, přirozenost, funkčnost a klasika. Keramická taška je tak stále velmi oblíbená, protože:

Odolnost před klimatickými jevy

Podobně jako betonové tašky jsou ty keramické odolné proti mrazu, ohni a poskytují spolehlivou ochranu před klimatickými jevy jako jsou déšť, sníh a a krupobití. Zároveň jsou odolné i proti UV záření či chemické zátěži (smog, kyselé deště).

Nižší hmotnost

Keramické tašky mají nepatrně menší hmotnost, než tašky betonové. Nicméně váha krytiny jako taková je zanedbatelným parametrem v zatížení krovu a v tomto případě není mezi oběma typy krytin výrazný rozdíl.

Přirozenost

Hlína je pro výrobu tašek používána po tisíciletí. Dlouhá zkušenost s touto krytinou poskytuje pocit bezpečí, jistoty a domácí vřelosti.

Odolnost před vodou

Pálené tašky disponují systémem dvojích vodních zámků (příčného neboli hlavového a svislého, zatímco betonové tašky mají pouze svislý vodní zámek) . Díky tomu jsou mimořádně odolné před vniknutím vody např. větrem hnaného deště. Drážky rozeznáváme spojité a přerušované, což má obvykle i vliv na minimální sklon dané krytiny. Pálené tašky tak lépe ochraňují podstřeší před vniknutím vlhkosti.

Odolnost před usazováním mechů a nečistot

Keramické tašky disponují porézním povrchem, tak že rychle absorbují případnou vlhkost na straně jedné, ale umožňují její rychlé odpařování na straně druhé. Díky faktu, že na povrchu tašek se nedrží vlhkost, odolávají celkem snadno usazováním mechů, lišejníků a nečistot.

Bezúdržbovost

O každou střechu je třeba se se starat, tedy i o tu z pálených tašek. Ovšem keramické tašky s povrchovými úpravami engoba a glazura se zdají jakoby na první pohled "čistší". Mají totiž hladký povrch, tak že případné nečistoty se spláchnou běžným deštěm. Engobované tašky jsou však náchylnější k odřeninám při transportu či pokládce.

Pokládka

Pokládka tašek posuvných tašek je celkem snadná, neposuvných je složitější a vyžaduje vysokou zručnost a zkušenosti. Pokládka pálených tašek si vyžaduje větší preciznost a tak mohou být náklady za práci vyšší. Většina pálených tašek se nehodí na střechy s velmi nízkým sklonem.

Dlouhá životnost

Velkou výhodou pálených tašek je jejich vzhledová a barevná stálost. Životnost pálené střechy se pohybuje okolo 60 let (pálená taška s glazurou může vydržet klidně 80-100 let).

Keramická (pálená) taška BMI BRAMAC

Články na téma betonové tašky

Další články z poradny