Rady pro úspěšnou rekonstrukci střechy: na co si dát pozor

Pro každou střechu platí, že nabídne tu nejlepší funkčnost, ochranu a spolehlivost pouze za předpokladu, že do sebe jednotlivé prvky optimálně zapadají.
Rady pro úspěšnou rekonstrukci

Pro každou střechu platí, že nabídne tu nejlepší funkčnost, ochranu a spolehlivost pouze za předpokladu, že do sebe jednotlivé prvky optimálně zapadají. Proto je vždy lepší zvolit kompletní systém od jednoho výrobce, který zaručí, že střecha bude plnit všechny své funkce za jakýchkoli podmínek. Na co se zaměřit, aby byla rekonstrukce střechy úspěšná?

  1. Výběr kvalitního materiálu - Použití kvalitních střešních materiálů je klíčové pro dlouhověkost a spolehlivost střechy.

  2. Kvalitní provedení izolace - Správná izolace střechy je důležitá pro zamezení ztrát tepla a ochranu před vlhkostí.

  3. Správné provedení krytiny - Krytina chrání střechu před povětrnostními vlivy a zároveň ovlivňuje celkový vzhled domu.

  4. Ověření stavu konstrukce střechy - Je důležité zkontrolovat stav konstrukce střechy (krovu) , aby se předešlo případnému jeho kolapsu.

  5. Správné provedení odvodnění - Správné odvodnění střechy je klíčové pro ochranu před vlhkostí a zabraňuje tvorbě vlhkosti a plísní.

  6. Pravidelná údržba - Pravidelná údržba střechy je nezbytná pro zachování kvality a bezpečnosti střechy.

  7. Dodržování bezpečnostních opatření - Při rekonstrukci střechy je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, jako je použití lešení a dalších zabezpečení.

Pokud se k realizaci nové střechy nebo k rekonstrukci střechy stávající právě chystáte, nezapomeňte na následující čtyři rady.

Výběr vhodné krytiny

Výběr vhodné krytiny

Výběr vhodné krytiny se řídí podle typu střechy. Střecha je významným architektonickým prvkem, a proto by se měla hodit k typu domu i k okolní zástavbě. Při výběru bychom se měli rozhodovat na základě několika aspektů. Zejména se jedná o zhodnocení klimatických podmínek a s tím související odolnost jednotlivých materiálů, stav krovu, sklon střechy, požadavek na zobytnění podkroví a konečně finanční náročnost jednotlivých řešení. Střešní krytina by měla být odolná jak vůči UV záření, tak proti mrazu, sněhu či kroupám, a též nehořlavá a mrazuvzdorná. Další informace o tom, jak vybrat střešní krytinu.Pro informace o nejvhodnějším typu střešní krytiny, přejděte na článek Keramickou nebo betonovou tašku či na profily konkrétních produktů.

Výběr vhodné krytiny

Dostatečné odvětrávání

Dostatečné odvětrávání

Aby střecha správně plnila svou funkci, je důležité, aby dobře odvětrávala. Hlavním úkolem odvětrání šikmých střech je zamezení nadměrného výskytu vlhkosti ve střešním plášti a snížení teplotních rozdílů různých částí střechy. Každá dobře odvětrávaná střecha není náchylná k usazování mechů a lišejníku. Větraná vzduchová mezera v létě zabraňuje přehřívání vzduchu pod taškami a zvyšuje tím tepelnou pohodu podkrovních místností.

Dostatečné odvětrávání

Pozor na výdaje

Pozor na výdaje

Dodavatele vybírejte nejlépe na doporučení, reference si ověřte také na internetu a požadujte transparentní rozpočet. Nízké pořizovací náklady automaticky neznamenají, že ve výsledku opravdu ušetříte. Kvalitně provedená střecha navíc pomáhá snížit náklady na vytápění. Při volbě konkrétní střešní krytiny by měl stavebník myslet také na možnost budoucí reklamace. Dejte si pozor na dovážené materiály bez dlouhodobého prověření, u kterých nemáte jistotu, že budou za půl roku na našem trhu.

Pozor na výdaje

Myslete na vzhled

Myslete na vzhled

Střecha pokrývá velkou část vašeho domu a také utváří celkový ráz dané lokality. Proto nepodceňujte ani vzhled krytiny. Vybírejte ji tak, aby se líbila nejen vám, ale aby také zapadla do okolní architektury. U keramických a betonových tašek je možné zvolit z mnoha modelů a reliéfů, ale i z několika povrchových úprav. V poslední době jsou oblíbené krytiny s velmi hladkým povrchem. Důvodem není pouze estetické hledisko ale především funkčnost, neboť velmi hladké tašky mají zvýšenou odolnost před usazováním nečistot a mechů.

Pozornost je třeba při rekonstrukci věnovat také potřebné dokumentaci, a též bezpečnosti práce na střeše, abyste se vyhnuli všem možným rizikům.

Myslete na vzhled