Druhy skládaných střešních krytin, znáte je?

V současnosti je na trhu velké množství materiálů střešních krytin. Jelikož u každého typu existuje několik poddruhů, připravili jsme jejich přehled.
Druhy skládaných krytin

V současné době je na trhu skutečně velké množství materiálů, kterými lze pokrýt novou či rekonstruovanou střechu. Jelikož u každého typu existuje několik poddruhů, připravili jsme pro vás přehled těch nejznámějších z nich.

Bramac STAR

Rychlá navigace

Tradiční skládané krytiny

Keramické, pálené tašky

Tradiční skládanou krytinou máme na mysli keramické, pálené střešní tašky. Jsou perfektním řešením pro každého, kdo chce vsadit na tradiční materiál vyráběný nejmodernější technologií, dlouhodobou funkčnost a vzhledovou a barevnou stálost. Vyrábí se z kvalitní keramické hlíny. Přírodní materiál propůjčuje střeše dojem přírodního tepla a bezpečí. Moderní keramická pálená taška nabízí varaibilitu tvarů od rovných modelů až po tašky s různou velikostí a umístění vlny. Životnost 50 let a více.

  • Bobrovka = plochá keramická taška nejčastěji kladená ve dvou vrstvách, vyznačuje se obdélníkovým tvarem s jednou stranou ve tvaru segmentového oblouku, využívá se u střech se sklonem alespoň 35°, hodí se spíše na rekonstrukce historických budov, je poměrně těžká (cca 1,8 kg).

Opál
  • Esovka = dvakrát prohnutá taška s profilem písmene S, sousední tašky se vždy při pokládce mírně překrývají, využívá se na střechách s minimálním sklonem 35-40° dle konkrétního druhu tašky, hojně k její pokládce dochází na historických stavbách.

  • Falcovka = plochá taška s drážkami (drážka = falc) po obvodu, vyztužená profilem, tašky se při pokládce mírně překrývají (oproti bobrovkám se překrývají méně), používá se na střechy s minimálním sklonem 30°. Vyrábí se i z betonu. Pálená falcovka se historicky objevila už od 19.století. Současná falcovka v režné úpravě je tak alternativou pro rekonstrukce památkově chráněných objektů.

Granát 13
  • Hřebenáč = žlábkovitá taška, která na hřebeni střechy překrývá místo styku dvou tašek. Většinou bývají polokruhovité nebo trojúhelníkovité. Vyrábí se i z betonu.

  • Prejz = střešní taška s dvojitým žlábkovitým tvarem, skládá se z ploššího spodního háku (korýtka) a vyklenuté vrchní prejzy (kůrky), používá se na historické a sakrální stavby. Prejzy lze napodobit také z betonu.

Římská

Došek

Došek = snopek vyrobený ze slámy, orobince nebo rákosí o délce 110-140 cm. Jeden takový snopek váží cca 4 kg. U nás se v současnosti tyto střechy příliš nevyskytují (lze je vidět například ve skanzenech), jejich popularita je však zřejmá v Německu, Nizozemí či Dánsku. Sklon střechy musí být minimálně 45° a jejich životnost je 30-50 let.

Šindel

Šindel = dřevěná destička ve tvaru břitu, na jednom konci je břit, na druhém drážka. Vyráběna z prken. Délka je nejčastěji 50-60 cm, šířka 8-15 cm. Šindel může dobře odolávat nepříznivým povětrnostním podmínkám za předpokladu, že je o něj v periodě cca 8 let pečováno speciálními impregnačními nátěry. Životnost šindelové střechy může být při kvalitní pokládce a vhodné údržbě až 60 let.

Břidlicové desky

Břidlice může být upravena do střešních tašek ve stylu šindelů nebo jiných tvarů. Břidlice je materiál s nízkým indexem absorbity vody, což znamená, že je prakticky voděodolná. Je vyráběna z metamorfované horniny. Trvanlivost střechy z břidlice může být až stovky let. V současné době patří břidlicové střechy mezi luxusní střešní krytiny pro svou náročnost na dovoz materiálu a instalaci na krov. Pokud však chcete mít střechu luxusního vzhledu za menší náklady, je možné zvolit keramickou tašku Smaragd, která je nízkoprofilová, má unikátní čtvercový tvar a v antracitové barvě velmi břidlicové kameny připomíná. 

Smaragd

Moderní skládané krytiny

Betonové tašky

Betonové tašky jsou vyráběny z vysoce kvalitních surovin (z portlandského cementu, písku, vody a pigmentů oxidu železa) a vyznačují se extrémní pevností, která se navíc v průběhu času ještě zvyšuje.

Barevnost betonových tašek

V nabídce betonových střešních tašek naleznete rozmanitou paletu barev od klasických červených tónů po moderní černé. Nově se betonové střešní tašky vyrábějí s metalickým efektem, který podtrhuje jedinečný, luxusní vzhled: odstín granit metalic (antracitový) a odstín mocca metalic (odstíny tmavě hnědé). Poslední novinkou jsou betonové tašky s povrchovou úpravou Protector PLUS v matném provedení grafit mat, které zdůrazňují hladkost povrchové úpravy. Tuto barvu naleznete u modelu Classic Protector PLUS a Tegalit Protetor PLUS.

Classic STAR MMCl star gm
Nejen moderní tvar betonových tašek

Portfolio betonových střešních tašek zahrnuje širokou škálu tvarů. Můžeme zde najít klasické profily s vlnou (modelová řada Classic), dominantní vlnou (Římská taška) nebo asymetrickou vlnou (Moravská taška). Trendem poslední doby jsou puristické betonové tašky s rovným profilem, jednoduchými liniemi a geometrickým tvarem. Po nich často sahá moderní architektura, protože střešní tašky rovného tvaru (Tegalit STAR, Tegalit) zdůrazňují konstrukční prvky ze dřeva, skla a kovu.

te star ZŠProtector PLUS 2

Výhodou betonové krytiny je její tvarová přesnost a posuvnost tašek, což usnadňuje a zrychluje pokládku a snižuje tak náklady na montáž. Nezanedbatelnou vlastností skládané krytiny je efektivní tlumení vnějšího hluku. Životnost je 50 let a více.

Šablonové tašky

  • Eternitové desky = desky tvořené z eternitu, stavebního materiálu obsahujícího cement a vláknité pojivo (nejčastěji azbest). Jejich hlavní nevýhodou je škodlivost lidskému zdraví.

  • Plastové desky = desky vyráběné z recyklovaných plastů nebo nově vyráběné (PVC, polykarbonát, polyetylen aj.), vyrábějí se jako imitace břidlice, pálené tašky nebo šindele. Nevýhodou plastových krytin je jejich nízká odolnost vůči povětrnostním vlivům, barevná nestálost a nízká odolnost vůči požáru.

Vlnitá krytina

Vlnitou krytinu představují desky s vlnitým zakřivením, které zajišťuje tuhost. Vyrábí se z různých materiálů (z plechu, eternitu, plexiskla, laminátu aj.). Plechové krytiny skýtají větší množství nevýhod, například barevnou nestálost a vysokou tepelnou a zvukovou vodivost.

Asfaltový šindel

Jde o neekologický produkt složený ze skelných vláken a oxidovaného asfaltu s minerálním posypem. Mezi výhody této krytiny patří zejména tvarová poddajnost a nízká hmotnost. Hlavní nevýhodou je hořlavost a toxicita materiálu.

Pálené a betonové tašky hrají prim

Pálené a betonové tašky hrají prim

Z uvedených druhů střešních krytin jsou pálené tašky a betonové tašky tím nejuniverzálnějším a nejvhodnějším řešením pro všechny druhy střech, a to při rekonstrukci i nové výstavbě. Jednotlivé typy pálených i betonových tašek jsou uzpůsobené nejrůznějším druhům a sklonům střech, jsou odolné, díky moderním technologiím vyžadují jen minimální údržbu a jejich vlastnosti jsou dlouhodobě prověřené. Navíc je na ně poskytována záruka  30 let na kvalitu materiálu.

30 záruka betonové a keramické tašky

Kdy se rozhodnout pro pultovou střechu?

Články na téma betonové tašky

Další články z poradny