Chci rekonstruovat střechu

chci rekonstruovat střechu

1. PROMYSLETE SMYSL REKONSTRUKCE A DEJTE POZOR NA LEGISLATIVU

Proč zvažovat výměnu střešní krytiny?
  • Když neslouží tak, jak má: Když střechou do domu zatéká, když jí uniká neúnosné množství tepla nebo je mechanicky poškozena, například pádem stromu nebo lidským zaviněním.

  • Když už nepůsobí esteticky: Každá krytina se časem opotřebuje. I když třeba ještě v rámci možností a svého stáří slouží, může vypadat neesteticky. Jakmile začne střecha kazit dojem z celého domu, je na čase ji zrekonstruovat.

  • Když chcete vytvořit obytné podkroví: Přestavbou nevyužívané půdy na obytné podkroví chytře rozšíříte plochu domu. Tato přestavba se neobejde bez kvalitního zateplení a většinou je potřeba podkrovní prostory i řádně osvětlit – střešními okny nebo vikýři. Jak už zateplení, tak i nové prosvětlovací prvky, znamenají zásah do střešní konstrukce, které vyžadují buď celou nebo částečnou rekonstrukci střechy.

Nevíte si rady s tím, jaké řešení pro vás bude v případě rekonstrukce střechy a výběru střešní krytiny to nejlepší? Chcete vědět, jaké budou cenové náklady na novou střechu? Neváhejte a kontaktujte nás. Rádi vám poradíme.

Co rekonstrukce střechy obnáší a jaký je postup?
  • Odborník si musí střechu prohlédnout a stanovit, v čem byl její největší problém. Podle toho může dojít ke konkrétnímu návrhu rekonstrukce.

  • Odstranění staré střešní krytiny a jiných částí střechy (často například i krovy).

  • Oprava nosné konstrukce střechy, impregnace krovů a oprava komínu, pokud je to potřeba.

  • Rekonstrukce střechy je většinou spojena i s výměnou tepelné izolace. Při zachování krovu se zpravidla nezasahuje ani do podhledů střechy a veškeré práce se provádí shora. Při rekonstrukcích se tak stále více uplatňuje PIRu nebo Resolu. Kombinace původního zateplení minerální vatou mezi krokvemi a nadkrokevního zateplení z PIRu nebo Resolu je možná, ale při dodržení určitých zásad. Správnou volbu izolantu a také správnou tloušťku izolace je vhodné řešit s energetickým specialistou, který umí navrhnout správnou skladbu střešního pláště, aby v něm nedocházelo ke kondenzaci vodních par, ale umí rovněž poradit, aby byly splněny podmínky pro získání státní dotace.

  • Teprve posledním krokem je pokládka nové střešní krytiny.

A jak je to s legislativou ohledně rekonstrukce střechy?

V případě výměny střešní krytiny za stejný typ, materiál a tvar nebo zateplení střechy spadá tento proces do kategorie udržovací práce a není tedy nutno ohlášení stavby ani stavební povolení – pokud ovšem nebydlíte v kulturní památce nebo památkové zóně.

valbová střechasedlová střecha pikto menšípolovalbová střechaPultová střechastanová střechamansardová střecha

Tyto povolení dále nepotřebujete, pokud nezasahujete do nosných konstrukcí a podstatně neměníte vzhled, způsob užívání, stabilitu nebo požární bezpečnost stavby, či neohrozí-li stavba životní prostřední nebo zdraví osob.

  • Pozor si ale dejte při budování obytného podkroví. To je totiž klasifikováno jako změna užívání stavby nebo části stavby. Stejně tak jakékoliv změny konstrukce krovu jsou chápány jako zásahy do nosných konstrukcí. V takovém případě je nutno zajít na stavební úřad a informovat se, zda musíte požádat o stavební povolení či ohlášení stavby.

Jak postupovat v případě, že potřebuji stavební povolení?

Dříve než začnete cokoliv stavět, vaše kroky by měly vést na příslušný stavební úřad. Každý projekt, a i místo stavby jsou unikátní a vyžadují individuální přístup a požadavky ze strany legislativy.

Obstarání si Územního a Regulačního plánu obce

V první řadě je potřeba si obstarat Územní a Regulační plán obce, který by měl být volně dostupný na webových stránkách každé obce. Zde jsou uvedena konkrétní nařízení a požadavky, které je nutné při výstavbě nové střechy brát v potaz – např. tvar střechy, barvu krytiny nebo výšku hřebene.

Tvorba projektové dokumentace

Na základě těchto regulativů vám projektant či architekt vytvoří projektovou dokumentaci, která by měla obsahovat následující části:

  • Stavební část

  • Statické posouzení

  • Požárně bezpečnostní řešení stavby

Předložení dokumentace na DOSS

Takto zhotovený projekt se pak předkládá Dotčeným orgánům státní správy (DOSS), kam patří například hasičský záchranný sbor, krajská hygienická stanice, odbor životního prostředí, památková péče, obec,...Ti mají ze zákona lhůtu 30 dnů na vyjádření a vydání svého stanoviska.

Pokud je projekt v rozporu s některým z předpisů či požadavků daného orgánu státní správy, je nutno projekt předělat a jejich připomínky do nově vyhotovené dokumentace zapracovat.

Teprve až po získání všech souhlasných stanovisek DOSS se pak projekt předkládá k celkovému posouzení na stavební úřad, který má opět lhůtu 30 dní k vyjádření o vydání či zamítnutí stavebního povolení.

projektová dokumentace domu
Co by měl projekt střechy obsahovat

Projektová dokumentace střechy v úrovni dokumentace pro stavební povolení by měla obsahovat:

  • Půdorys střechy, včetně řezů a pohledů, se zakreslením jednotlivých rovin a částí střechy s uvedením příslušných výškových i půdorysných kót.

Součástí by měl být i návrh způsobu odvodnění střechy, výkres hromosvodné sestavy a návrh protisněhových opatření.

Souhlas sousedů

V některých případech (např. při zřizování střešních oken ve střeše) je nutné mít souhlas souseda, resp. osoby, která má vlastnická práva k sousednímu pozemku či stavbě.

Tento souhlas musí být vyznačen na situačním výkrese. U souhlasu postačí prostý podpis, zákon nepožaduje, aby byl podpis úředně ověřený.

2. POSOUZENÍ SOUČASNÉHO KROVU

  • Nechte si odborníkem posoudit stav krovu. Je napadený škůdci, houbami? Je v dobrém stavu? Jaká je jeho nosnost, stačí to současným požadavkům?

Hambalkový krov
  • Některé staré krovy se dělaly velmi předimenzované a pokud nejsou nijak napadené, je možné je zachovat.

  • V některých případech je možné krov zpevnit a v některých případech je lepší vyměnit původní krov za zcela nový, který bude odpovídat i vašim novým požadavkům (např. vybudování obytného podkroví v místě původní půdy).

3. VÝBĚR STŘEŠNÍ KRYTINY 

Střecha pokrývá velkou část domu a dokresluje tak celkový vzhled objektu. Proto je důležité výběr vhodné střešní krytiny nepodceňovat. Základem je respektovat bezprostřední okolí a místní zástavbu tak, aby stavba do okolní architektury zapadla.

betonové tašky

Nevíte-li si přesto rady, projděte se v přilehlých ulicích a podívejte se, jakou krytinu mají na svých domech sousedé. To vám může napovědět, jaká krytina je v daném místě léty ověřená.

Podívejte se na sklon a tvar střechy
  • Tvar a sklon střechy jsou významným faktorem pro správný výběr druhu střešní krytiny – některé krytiny lze totiž použít pouze od určitého sklonu.

  • Při volbě střešní krytiny musíme brát v potaz ale i samotný charakter stavby a nezapomínat nesmíme ani na místní regulativy.

Důraz by měl být kladen na místní klimatické podmínky
  • Je obecně známo, že střecha je jednou z nejvíce namáhaných částí domu, zejména co se vlivů počasí týče. Je vystavena vnějším klimatickým vlivům jako je například vítr, déšť, sníh, stékající voda, UV záření, vlhkost, kroupy, ale také změny teplot v letním a zimním období.

  • To má samozřejmě vliv na její životnost. V oblastech s vyšším výskytem sněhu se doporučuje navrhovat střechy jednoduchých tvarů s omezením střešních nástaveb a vikýřů a dalších prvků podporujících zadržování sněhu na střeše.

Nejvíc škod na střeše páchá sjíždějící zledovatělý sníh.
Ucelený střešní systém
  • Při volbě konkrétní střešní krytiny je dobré dopředu myslet i na řešení jednotlivých detailů, které se na střeše nacházejí. Výrobce by měl nabízet ve svém sortimentu kromě samotné krytiny i další střešní doplňky a příslušenství.

  • Tyto komponenty pak do sebe vzájemně zapadají a vytvářejí jeden funkční celek s garancí na fukčnost střešního systému.

zakladni-bmi-10x2020-krivky

4. POZOR NA ROZPOČET

  • Dodavatele vybírejte nejlépe na doporučení, reference si ověřte také na internetu a požadujte transparentní rozpočet. Nízké pořizovací náklady automaticky neznamenají, že ve výsledku opravdu ušetříte.

kalkulace-strechy
  • Kvalitní návrh střešního pláště s poskytnutím písemných záruk na materiál a funkčnost střešního pláště zaručuje jistotu po dobu užívání.

  • Kvalitně provedené zateplení střechy navíc pomáhá snížit náklady na vytápění a zvyšuje komfort užívání podkroví v letním období, protože se nepřehřívá.

  • Při volbě konkrétní střešní krytiny by měl stavebník myslet také na možnost budoucí reklamace. Dejte si pozor na dovážené materiály bez dlouhodobého prověření, u kterých nemáte jistotu, že budou za půl roku na našem trhu.

5. REALIZACE

  • Realizační firmu vybíráme z hlediska její odbornosti a přístupu ke konečnému zákazníkovi. V praxi se osvědčilo doporučení vč. ukázky realizací, příprava smlouvy o dílo vč. dodržení termínů, platební podmínky a poskytnutí záruk.

pečeť záruka 30+15 keramikaZáruky pečetě 30+15 beton
  • Důležitým bodem je i konzultace použitých materiálů z položkového rozpočtu či upřesnění vč. nacenění prací a popis pracovního postupu před zahájením.

  • U rekonstrukcí je nutno počítat s odstraněním stávající krytiny a demontáží stávajících střešních latí s možnou opravou, impregnací, zesílením či výměnou stávající střešní konstrukce z titulu možného zatékání či případně změny skladby střešního pláště s přihlédnutím na návrh dodatečného zateplení, resp. nového mezikrokevního či nadkrokevního zateplení. Důležitá je i oprava prostupujících konstrukcí, např. komínů.

pokrývač