Jakou barvu střešní krytiny si vyberete vy?

Barva střechy ovlivňuje nejen estetický dojem, ale i klima v podkroví. Čím se řídit při výběru barvy střešní krytiny?
Jakou barvu střešní krytiny si vyberete vy?

Černá střecha je evergreen, antracitová trendy a červená klasika.

Při volbě střešní krytiny je třeba zohlednit například sklon střechynosnost krovu a hmotnost střešní krytiny, místní klimatické podmínky a další parametry. V potaz musíme vzít ale i estetiku, protože střecha představuje zhruba 30% viditelné části celé stavby. Rozhodnutí, jakou barvu střešních tašek zvolit, není snadné. Střecha vydrží několik desetiletí a na výběr je tolik různých materiálů a odstínů. BRAMAC nabízí ve více než dvou desítkách barev, a to už je pak opravdu nelehké rozhodování.

Než však přistoupíte k samotné volbě střešní krytiny, je třeba si prověřit místní stavební předpisy a regulativy. Každá lokalita má totiž své vlastní specifické stavební regulativy, ve který jasně definuje vzhled a požadavky na novou či stávající výstavbu, barevnosti nevyjímaje.

Výhody pultové střechy

Rychlá navigace

Barva střechy versus barevnost fasády

Pokud se rozhodujeme pro barvu střechy, měli bychom zohlednit i celkovou barevnost exteriéru domu, především fasády. Zde je možné jít dvěma směry:

  • Kontrastu docílíme tmavou střechou v kombinaci se světlou fasádou.

  • Naopak harmonie dosáhneme, pokud budeme zkoušet jemnější rozdíly při využití přírodních tónů krytiny a pastelových tónů fasády.

barvy střešní krytiny - pastelová
Stejná, nebo podobná barva střechy a fasády

Vnější koncept barev domu funguje díky rozdílům v použitých barvách, proto výběr fasády a krytiny ve shodné nebo podobné barvě vede k nudnému, monotónnímu výsledku. Při volbě barvy střešní krytiny musíme zohlednit i další prvky fasády, jako jsou cihly, obklady ze dřeva či kamene. S výběrem té správné barvy střechy může poradit architekt, aby byl výsledek vkusný a všechny detaily domu spolu harmonicky ladily.

Barevný soulad střešního systému s krytinou

Mimo barvy krytiny je třeba také řešit barevnost střešních doplňků a příslušenství. Většina designérů se shodne na tom, že barevná odlišnost střešních detailů, okapových žlabů a svodů, než je barva krytiny, může narušit kompaktní vzhled střešního pláště. Inteligentní střešní systém BRAMAC nabízí příslušenství a doplňky sladěné nejen ve funkci, ale i v barvě. Střecha pak i po vizuální stránce představuje konzistentní, barevně vyvážený celek.

Jak tmavé střešní tašky ovlivňují teplotu v podkroví

Volbou barvy střešní krytiny neřešíme jen estetické hledisko. Její barva totiž může výrazně ovlivnit i teplotu podkrovních prostor v letních měsících. Zatímco světlejší krytina se tolik na slunci nezahřívá, tmavší krytina pohlcuje teplo. V horkých letních dnech tak často dochází k přehřívání (studie dostupná ZDE) obytných místností v podkroví a je nutné použít klimatizaci.

Zamezení přehřívání tmavých střech

Zamezení přehřívání tmavých střech

Tento problém řeší betonové tašky vyráběné hi-tech technologií STAR. U tašek STAR  (Classic STAR a Tegalit STAR ) jsou do povrchu integrované speciální pigmenty, které odráží část infračerveného záření a tím omezují přehřívání. Spolu s dalšími prvky systému reflexní fólií a zateplením nadkrokevní tepelnou izolací BramacTherm tvoří unikátní skladbu střešního pláště Bramac COOL. Střecha Bramac COOL dokáže odolávat chladu i horku. V obytném podkroví tak udržuje příjemné klima v každé roční době a přináší úspory za vytápění nebo klimatizaci.

Zamezení přehřívání tmavých střech

Antracitová a jiné tmavé odstíny

Současná architektura sází na cestu barevného kontrastu. Investoři kombinují tmavou střešní krytinu v tlumených, minimalistických barevných tónech se světlou fasádou. Výsledným efektem je působivý, moderní vzhled celé stavby.

Antracitové tašky

Antracitové tašky

Antracitové tašky jsou poslední dobou v kurzu, obzvláště pokud se jedná o modely s plochým profilem a jednoduchými liniemi, protože se hodí na střechy budov s moderním designem. Některé modely v této barvě jsou probarveny manganem (kdy tělo keramické tašky nemá v řezu typicky červenou barvu, ale manganové hnědé probarvení pro harmonický nerušivý vzhled). Hloubka antracitové barvy je u keramických tašek podtržena matnou povrchovou úpravou bez lesku, tzv. engobou.

Model keramické tašky Turmalín  lze použít i na pokrytí svislých stěn stavby, a nejen v antracitové barvě! Výsledkem je futuristický a přesto stylově čistý vzhled celé stavby.

Antracitovou engobu můžeme také nalézt u modelu Smaragd. Čtvercový tvar tašky bez profilu v kombinaci s antracitovou barvou připomíná břidlicovou krytinu a dává tak střeše punc jedinečnosti a luxusu.

Antracitové tašky

Antracit – matné, šedé střešní tašky

Antracit – matné, šedé střešní tašky

I v oblasti střech můžeme hovořit o trendech, a to jak ve volbě typu střech, tak i její barevnosti. Současné střechy jsou spíše konstrukčně jednoduché, s čistými liniemi a decentními barvami. Jako reakce na tento směr byla nabídka betonových tašek rozšířena o nový odstín: antracit. Tuto barvu můžeme najít u betonové tašky Tegalit Protector PLUS. Elegantní, matný odstín antracit v kombinaci s jednoduchými křivkami modelu zvýrazňuje konstrukční prvky ze skla a dřeva a podtrhuje moderní vzhled budov. U modelu Classic Protector PLUS. zdůrazňuje matná, tmavě šedá barva klasický profil v ploše.

Grafit mat – matné, šedé střešní tašky

Kombinace střechy a fasády ve stylu black & white

Kombinace střechy a fasády ve stylu black & white

Černá patří mezi oblíbené barvy. Pro její eleganci a univerzálnost láká jak milovníky moderních stylů, tak i konzervativce. Evergreen v architektuře je styl black & white. Ebenově či břidlicově černá barva střešních tašek v kombinaci s bílou fasádou je velmi častou volbou, při které prostě nemůžete sáhnout vedle. Není tedy divu, že ebenově černá patří mezi nejprodávanější barvu u betonových tašek.

Kombinace střechy a fasády ve stylu black & white

Exkluzivní metalické střešní tašky

Exkluzivní metalické střešní tašky

Kdo touží po originalitě a neotřelosti najde v portfoliu betonových střešních tašek barvy v metalických odstínech mocca metalic (Classic STAR), a granit metalic (Classic STAR nebo Tegalit STAR).

Exkluzivní metalické střešní tašky

Přírodní odstíny střechy: terracotta, cihlově červená nebo kaštanová

Přírodní odstíny střechy: terracotta, cihlově červená nebo kaštanová

Volbou neutrálních, přírodních barev nic nezkazíte, protože jsou v kurzu již několik desítek let. Jedná se prostě o klasiku! Dokonce stavby se světlejším odstínem střechy působí větším dojmem. Většinou jsou přírodní tóny voleny pro venkovskou či jednotnou zástavbu, kde je doporučeno respektovat barevnou konzistenci okolí. 

Přírodní odstíny střechy

Režné tašky pro historické budovy

Režné tašky pro historické budovy

keramických tašek má vliv na barevnost režné krytiny především kvalita a složení hlíny, ze které se vyrábí. Hlína se většinou těží v okolí výrobního závodu a každý výrobce tak dodává tašky s typickým odstínem. Keramické, pálené tašky bez povrchové úpravy nazýváme režné. Jsou to především režné tašky tzv. bobrovky, prejzy a falcovky, které památkáři doporučují na rekonstrukci památkově chráněných objektů. Tyto tašky nejen tvarově připomínají původní krytinu, ale časem získávají patinu, a tak dodávají historickým budovám punc autenticity.

Režné tašky pro historické budovy

Co vše ovlivňuje výběr střešní krytiny

Výběr vhodné krytiny na střechu domu je velmi zodpovědný a náročný úkol. Aby střecha splňovala estetické a funkční nároky, je třeba při volbě střešní krytiny zvážit mnoho hledisek. Znáte je? Přečtěte si naše články: