Kolik stojí nová střecha? Na co při kalkulaci nezapomenout?

Chystáte se na rekonstrukci střechy, případně realizujete střechu úplně novou? Poradíme vám, na co byste neměli při kalkulaci nové střechy nezapomenout.
KOLIK STOJÍ NOVÁ STŘECHA? NA CO PŘI KALKULACI NEZAPOMENOUT?

Ať už realizujete úplně novou střechu nebo rekonstruujete tu stávající, je potřeba znát předem orientační náklady.

Kolik stojí nová střecha?

Cena nové střechy se odvíjí od několika faktorů

  • Velikost střechy, resp. plocha střechy v metrech čtverečních.

  • Střešní konstrukce, tzn. její složitost, druh konstrukce krovu, tvar střechy (v zásadě platí, že čím jednodušší je tvar střechy, tím je střecha levnější).

  • Volitelné prvky střechy: vikýře, střešní okna, světlíky, existence terasy.

  • Náklady na zateplení střechy, které se vlivem velkých rozdílů v kvalitě a jiných vlastnostech použitých izolačních materiálů značně liší.

  • Střešní krytina zpravidla představuje největší položku celkových nákladů. Na druhou stranu je zde však větší cenový rozptyl, a tedy i možnost, jak celkové náklady co nejvíce snížit. Jaký typ střešní krytiny je pro pokládku vhodný určuje sklon střechy. Tyto informace naleznete v technických údajích každé konkrétní střešní tašky, ať už se jedná o tašku pálenou nebo tašku betonovou.

  • Stavební práce je poměrně složité vyčíslit. Obecně však lze říci, že řemeslnické služby v metropolitních oblastech budou nákladově výrazně vyšší než například ve venkovských regionech.



Výběr střešních doplňků

V dalším kroku je potřeba určit, jaké střešní prvky, resp. doplňky, budete chtít na střechu instalovat. Patří mezi ně hydroizolační vrstva, větrací pásy hřebene a nároží, prostupy střechou, prosvětlovací prvky, protisněhové prvky, prvky pro větrání půdních prostor a odvětrání okapní hrany, okapový systém atd.

Dvakrát měř, jednou řež

Před samotným zahájením prací doporučujeme střechu náležitě proměřit. Skutečná čísla se totiž mohou od rozměrů uvedených v projektové dokumentaci mírně lišit. Pokud střechu opravujete, nezapomeňte nechat zkontrolovat stav podstřeší a krovu. Odborník by měl určit, zda je potřeba některou část krovu vyměnit nebo opravit.

Svěřte svou střechu odborníkům

Při návrhu nové střechy i samotné realizaci doporučujeme spolehnout se na odborníky. Renomovaný pokrývač zajistí nejen profesionální pokládku střešní krytiny, ale pomůže také s jejím výběrem. Doporučujeme zvolit střešní krytinu a veškeré příslušenství od jednoho výrobce. Střešní systém pak působí nejen esteticky, ale také získáte záruku na funkčnost celého střešního systému, neboť jednotlivé části do sebe zapadají a jsou funkčně kompatibilní.

odobrník

Nechte si zdarma spočítat orientační náklady na novou střechu

Pomocí naší interaktivní kalkulačky nákladů na novou střechu vám zdarma připravíme cenovou nabídku, a vy tak získáte o plánované investici potřebný přehled. Stačí k tomu pouze projektová dokumentace a volba konkrétního modelu střešní krytiny. Následně obdržíte přesný rozpis potřebného materiálu – střešních tašek a příslušenství.

Pokud si před zakoupením nejste jisti navrhovaným řešením či správností volby střešní krytiny, poradíme vám s výběrem vhodných střešních tašek a doplňků.

Pořízení nové střechy je většinou rozhodnutí na celý život. A pro tak zásadní volbu se vyplatí využít všech dostupných informací.

Co vše ovlivňuje výběr střešní krytiny

Výběr vhodné krytiny na střechu domu je velmi zodpovědný a náročný úkol. Aby střecha splňovala estetické a funkční nároky, je třeba při volbě střešní krytiny zvážit mnoho hledisek. Znáte je? Přečtěte si naše články: