Sedlová střecha: oblíbená a cenově dostupná

Sedlové střechy jsou nejčastěji používaným typem střech nejen v České republice ale i po celém světě. Mezi jejich benefity patří: nezadržuje sníh, dobře odvádí vodu a jsou vhodné pro obytná podkroví.
sedlová střecha

Nejčastější typ střechy nejen u novostaveb

Sedlové střechy jsou nejčastěji používaným typem střech, a najdeme je po celém světě. Ač vycházejí z tradičního tvaru, jsou i v dnešní době velmi oblíbené, a díky své univerzálnosti a nadčasovosti si stále drží své prvenství. O tom mimo jiné svědčí i celá řada zajímavých projektů realizovaných v poslední době.

Sedlová střecha: oblíbená a cenově dostupná

Na sedlové střeše snad ani nenajdeme žádné negativum. Jediné, co lze sedlové střeše vytknout je fakt, že dům s tímto typem střechy zapadne mezi okolní zástavbu a je velmi nenápadný. Kdo touží po pozornosti by mohl považovat takové řešení střechy za poněkud nudné. Projekty sedlových střech jsou poměrně snadno schváleny na stavebních úřadech a nevymykají se místním regulativům.

Rychlá navigace

Sklon sedlové střechy

Sklon sedlové střechy

Sedlová nebo také áčková střecha se skládá ze dvou střešních rovin, jejichž sklon může být stejný a nebo může být na každé straně jiný. Průsečík dvou střešních rovin vytváří hřeben sedlové střechy. Obě střešní roviny ohraničuje štítová hrana a po stranách okapy. Optimální a nejrozšířenější sklon je 35 – 45 °. Sklon sedlové střechy je třeba přizpůsobit s ohledem na architekturu, okolí i povětrnostní podmínky, např. v horských oblastech můžeme vidět strmější, se sklonem i 50 °.

Energetická efektivita

Hřeben sedlové střechy

Hřeben sedlové střechy

Výběr vhodného typu střechy závisí nejen na architektonickém tvaru budovy, její funkci a individuálních preferencích, ale je rovněž nezbytné respektovat místní územní plán a stanovené podmínky pro výstavbu. V těchto právních předpisech mohou orgány mít pravomoc stanovit stavební linii pro budovy v konkrétní oblasti, na ulici nebo na daném pozemku, což zahrnuje i sklon hřebene šikmých střech. Směrnice mohou vyžadovat, aby byl hřeben navržen buďto rovnoběžně, nebo kolmo k průběhu cesty.

Budova se šikmou sedlovou střechou obvykle má pouze jeden hřeben. Hřeben představuje vodorovnou linii umístěnou na vrcholu celé střechy. Díky jednoduchosti tohoto střešního uspořádání nevznikají typicky žádné potíže při jeho přizpůsobení konkrétním podmínkám a směrnicím.

Stručné shrnutí - pokládka hřebene

Sedlová střecha stojí méně

Sedlová střecha stojí méně

Cenově dostupný typ střechy

Na rozdíl od pultové střechy je možné sedlovou střechou překlenout větší rozpětí, aniž by bylo třeba použít střední podpory. Konstrukci sedlové střechy lze řešit různými typy tesařských vazeb. Pro sedlovou střechu s nižším sklonem je vhodné využít střešních vazníků, které výstavbu zrychlí ale hlavně zlevní. Díky své jednoduché konstrukci bez zbytečných a složitých detailů, jsou náklady na novou sedlovou střechu relativně nízké. Zásluhu na tom má i rychlá pokládka.

PROSVĚTLENÍ PODKROVÍ

Vhodná do náročných klimatických podmínek

Vhodná do náročných klimatických podmínek

Vhodná do náročných klimatických podmínek

Díky své konstrukci jsou sedlové střechy vhodné i do míst, kde panují náročnější klimatické podmínky, jako například v oblastech se zvýšeným výskytem sněhu, nebo větru.

Podporuje zadržování sněhu na střeše

Při návrhu střechy je kladen důraz především na to, aby byla jednoduchých tvarů a měla omezený počet prostupů, nástaveb, vikýřů a dalších prvků, které podporují zadržování sněhu na střeše.

Sedlová střecha alpského stylu

Pokud plánujete novostavbu v horském klimatu není od věci zvolit i sedlovou střech tzv. alpského stylu s nízkým sklonem. Má dobrou schopnost překlenout větší rozpětí, odvodu vody a efektivnější izolace podstřešních místností. A navíc přídavná izolace v zimě má pak podobu ležícího sněhu, proto tzv. alpská střecha.

Sedlová střecha s přesahem

Při zvažování povětrnostních podmínek je lepší vždy volit sedlovou střechu s přesahem. Ten chrání obvodové zdi. Bez přesahu je potom alternativou fasáda, která má dobré vlastnosti proti vodě a větru. 







Vhodná do náročných klimatických podmínek

Obytné podkroví sedlových střech

Obytné podkroví sedlových střech

Pokud má sedlová střecha vyšší sklon, je možné využít její podkroví pro bydlení. V tomto případě se doporučuje minimálně sklon 35°, optimální sklon sedlové střechy pro vybudování obytného podkroví je 45°. Kolmý štít je také vhodný pro umístění oken a tím je podkroví dostatečně prosvětlené.





Obytné podkroví sedlových střech

Volba krytiny pro sedlovou střechu

Volba krytiny pro sedlovou střechu

Pro pokrytí sedlové střechy lze zvolit jakýkoliv materiál s ohledem na její sklon. Je možné sáhnout po asfaltových pásech, střešních šindelech, plechové krytině, cementovláknitých šablonách a nebo po břidlici. Nejčastější volbou v naší zeměpisné šířce je klasická skládaná krytina: betonové či keramické, pálené střešní tašky.

Při výběru vhodné krytiny pro sedlovou střechu je třeba zohlednit nejen sklon střechy a vzhled (profil a barevnost), místní regulativy, ale i náročnost střechy. Členitá střecha s vikýři a velkým počtem nároží a úžlabí klade nároky nejen na řemeslnou zručnost řemeslníků ale i na možnosti použité krytiny.

Volba krytiny pro sedlovou střechu

Časté dotazy

  • Široká škála použití jak v tradiční, tak moderní architektuře.

sedlové střechy faq 1

  • Jednoduchá konstrukce

  • Rychlá pokládka

  • Dlouhá životnost

sedlové střechy faq 2

  • Odolnost vůči povětrnostním vlivům

  • Při dostatečném sklonu velmi dobře odvádí vodu a sníh

sedlové střechy faq 3

Druhy střech

Chcete se zorientovat v typech střech? Přečtěte si naše články a vyberte si střechu, která bude nejlépe vyhovovat vašim možnostem i představám: